Kawa Arabica Etiopia Lekempti zielona
Kawa zielona, niepalona.
Można ją zaparzać zarówno w postaci zielonej jak i po wypaleniu.
Jak wykorzystać?: Ziarna należy rozdrobnić w moździerzu, inne metody (czytaj młynki itd) są stosunkowo uciążliwe ze względu na dużą ilość wilgoci. Dalej już tylko kilkuminutowe parzenie we wrzątku. Smak kawy jest znacznie łagodniejszy od kawy palonej, bardziej kwaskowy, pozbawiony goryczy.
Jak wypalić?: Piekarnik powinien być rozgrzany do około 250°C. Umieszczone w nim ziarna powinny być mieszane co 2 minuty, aby równomiernie się uprażyły.Zabawę należy kontunuować przez 5-8 minut, pilnując aby kawa uzyzskała odpowiedni kolor - gdy będzie odpowiednio brązowa, należy zakończyć palenie.
Arabica Brazylia Santos jest kawą o szczegulnie łagodnym smaku z wyczuwalną miodową nutą smakową. Niska kwasowość i intensywny aromat są jej dodatkowymi atutami. Polecamy ją osobom, które wolą łagodniejszy smak kawy. Doskonała bez dodawania mleka.
Brak komentarzy klientów.